כאן נרשמים לניוזלטר של הבלוג "זיקוקי למידה"!

הצטרפו לניוזלטר וקבלו תוכן פרקטי על למידה ושיווק הלמידה בארגון.

הצטרפו לקבוצת הווטסאפ "משווקים למידה"

תכנים קצרצרים ופרקטיים שיעזרו לכם לשווק ולקדם את הלמידה גם בתקופה הזו, וגם עדכונים על הדרכות ללא תשלום והטבות מעת לעת.

רוצים פגישה איתי במתנה?
אני מלווה אנשי וצוותי למידה בארגונים לבניית תהליכי למידה אפקטיביים ועדכניים באמצעות תוכניות יעוץ, ליווי והכשרה. 
אשמח להיפגש לחצי שעה מרוכזת באונליין כדי לברר ביחד לאן תרצו להגיע ואיך אוכל לעזור לכם להגיע לשם.
כתבו לי כאן, מבטיחה לחזור בהקדם. 

פוסט אורח עם ארן גילאור מהפודקאסט "פיצוחים"- המדריך המלא להקמת פודקאסט

זמן קריאה: 6 דקות

פודקאסט פיצוחים

אם אתם שוקלים להקים פודקאסט אישי, מקצועי או פנים-ארגוני  ולא יודעים מאיפה להתחיל (או סתם סקרנים לדעת איך קורה הקסם הזה)- הפוסט הזה הוא בשבילכם. 

את ארן גילאור אני מכירה מפרויקט מקצועי שביצענו יחד. לאחרונה התארחתי בפודקאסט "פיצוחים" שלו ושל ורינתיה ברוכים-לוין. כשהקלטנו את הפרק ודיברנו על בלוגים, ארן התוודה בפני שהוא חושש מכתיבה למרות שממש היה רוצה להתנסות. אז החלטתי לאתגר אותו, והצעתי לו לכתוב לי פוסט אורח.

שאלתי אותו על מאחורי הקלעים של "פיצוחים" וגם על איך מרימים פודקאסט "מאפס", כולל המלצות שלו לציוד וטיפים להצלחה.

ארן, ספר לנו מי אתה, מה אתה עושה ואיך הגעת לעולם הפודקאסטים?

קודם כל, כיף גדול לכתוב פה ותודה רבה על ההזמנה!

אז אני גר בפ״ת, עוסק בפיתוח הדרכה על כל גווניו, הדרכה פרונטלית, משלב ומפיק פודקאסטים בארגונים. כחלק מזה, מתחילת השנה גם פודקאסטר יחד עם רינתיה ומפיק את הפודקאסט ״פיצוחים״.

לעולם הפודקאסטים הגעתי כשחקרתי את האייפון שלי וראיתי שיש אפליקציה ושמה ״פודקאסטים״, נכנסתי, לא הבנתי יותר מידי, קראתי עוד טיפה באינטרנט ואז הבנתי שיש עולם שלם שלא הייתי חשוף אליו – התחלתי להקשיב והתאהבתי.

איך התחיל הפודקאסט "פיצוחים"? ולמה דווקא פודקאסט?

פודקאסט פיצוחים קם מתוך צורך אישי שלי, הרגשתי שחסר לי המון מידע מאחר שסיימתי לא מזמן תואר ראשון בטכנולוגיות למידה ב H.I.T ונכנסתי למים העמוקים (והסופר מעניינים) כפרילנסר לעולם פיתוח ההדרכה. כשהתחלתי להאזין להמון פודקאסטים בנושאים שונים עלתה בי המחשבה – ״איזה באסה שאין פודקאסט על פיתוח הדרכה ולמידה…״ ואז החלטתי שאני הולך להיות זה שירים את הכפפה.
פניתי לרינתיה האלופה, שהיא גם השכנה שלי, ומשם הכל כבר היסטוריה…

למה דווקא פודקאסט? בעיניי, הוא פשוט מאפשר לי להכפיל זמן – אני מבצע פעולה אוטומית (נוהג/ אוכל/ עושה ספורט/ מנקה/ מבשל) ובמקביל מקשיב לפודקאסט. הדבר השני שבזכותו פודקאסט מכפיל לי את הזמן היא האופציה להקשיב לפרקים בקצב של 1.5 ואז אני פשוט לא משתעמם ודווקא מרוויח משמעותית- מקבל יותר מידע בפחות זמן.

מה הכי "עושה לך את זה" בהקלטה של הפודקאסט?

לפגוש אנשים חדשים שלא הכרתי ולקבל הזדמנות נדירה לשאול אותם מה שבא לי! בעיניי זו זכות אדירה לשאול ולשמוע מאנשי מקצוע מובילים בתחום שבו אני עוסק.

מה הדבר שהיה לך הכי קשה בהתחלה?

באופן די מפתיע – איך לתפעל את המיקרופון – יש לו לא מעט פונקציות וזוויות שבהן אפשר להקליט. אז לקח לי לא מעט זמן להבין איפה כל אחד צריך לשבת כדי שיישמעו אותנו בצורה הטובה ביותר.

איך נולד הפתיח של "פיצוחים" ("את רינתיה", "ואתה ארן"...)?

האמת? פשוט ישבנו, אמרתי לרינתיה שאנחנו צריכים להקליט פתיח, ואז התחלנו לחשוב, כתבנו משהו בסגנון: ״ברוכים הבאים לפודקאסט פיצוחים! אנחנו אֹרן ורינתיה״, הקלטנו, הקלטנו שוב, ואז רינתיה אמרה: ״אני רינתיה״ ואז עניתי לה ״ואני אֹרן״ ואז היא ענתה ״ואנחנו פיצוחים!״

צריך אבל מצד שני זה לא מדע טילים, מספיק מעט חוש טכני וזמן להתעסק בזה.

לפני שמתחילים, יש כמה שאלות שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו:

  • מה הנושא?
  • באיזו מתכונת הוא יהיה? תכנית ראיונות? הקראה?
  • מי קהל היעד?
  • איפה נקליט? האם יש רעש במקום הזה?

הייתי ממליץ לתת שם לפודקאסט, ולחשוב על שבעה פרקים ראשונים שהייתם רוצים להכין – שם הפרק ועוד משפט שמסביר מה הולך להיות – בעצם לייצר סוג של תכנית עבודה.

בשלב הבא נרצה להקליט את הפרק – פה יש לנו טווח שלם של אפשרויות החל מלהקליט באמצעות הנייד או המחשב (שבהרבה מהמקרים מביא תוצאות מצוינות) ועד לקנות מיקרופון להקלטה. אני משתמש ב- zoom h2n שמאוד מתאים לראיונות, יש גם מיקרופונים אחרים במחירים זולים יותר (פירוט למטה). ואפשר גם לקנות ציוד מקצועי שכולל מיקרופון דינאמי, סטנד, מיקסר וכו׳ (אופציה שאני פחות ממליץ עליה, לפחות לשלב ראשון).
טיפ קטן: אם אתם מקליטים באמצעות מיקרופון שמתחבר למחשב או באמצעות המחשב בלבד – מומלץ להקליט באמצעות תוכנת audacity – פשוטה, חינמית, ומתאימה למחשבי ווינדוס ומק.

ובקיצור – צריך:

  • שם ורעיון לפודקאסט
  • ציוד הקלטה

יש כמה שלבים בהקלטת פרק:

  1. רעיון – הכל מתחיל ונגמר ברעיון לפרק – נושא שאתם רוצים לדבר עליו, אדם שאתם רוצים לראיין וכו׳.
  2. הכנות – במידה וזה ראיון אז חושבים על שאלות, בודקים על האדם שאותו אתם מראיינים. אם זה משהו שאתם מדברים עליו בעצמכם – אז מכינים תסריט מלא של כל מילה ומילה שאתם הולכים להגיד – זו ההמלצה שלי.
  3. הקלטה – למצוא מקום שקט, לא לשכוח לעשות בדיקות (והרבה!). מראש, אם אתם מראיינים, קחו את המיקרופון, תבדקו מאיזה מרחק צריך לדבר כדי שיישמעו טוב, תעשו ניסיונות ואל תשכחו להביא מכשיר נוסף (אפילו פלאפון) ולהקליט איתו כגיבוי. כשאתם מקשיבים למה שהקלטתם – רק עם אוזניות. האוזניות מאפשרות לנו לזהות הרבה רעשים שעם רמקולים לא נשמע. 
  4. עריכה – מעבירים את הקבצים למחשב ועורכים (מומלץ – תוכנת audacity או adobe audition). העריכה שאני מבצע היא מאוד מצומצמת, אני משתדל כמעט ולא לגעת בהקלטה. מה כן עורכים?
    • משפרים את איכות הסאונד. מגבירים את הסאונד עד לרמה שלא נגרם עיוות (distortion) ומביאים אותו לרמה אחידה.
    • מנקים – בדר״כ בהתחלה ובסוף יש כל מיני רעשים שנרצה להסיר. אם במהלך ההקלטה היו הפרעות, רגעי שקט, קטעים שלמים שנרצה להסיר – זה הזמן לעשות את זה.
    • מתבלנים – מוסיפים פתיח ואפשר גם סגיר. אפשר להוסיף מוזיקה לאורך כל הפרק ואפילו אפקטים שונים.
  5. ייצוא – מייצאים את הקובץ מהתוכנה לקובץ mp3.
  6. הפצה – צריך לזכור שהפרק הוא בסך הכל קובץ שמע, אם אנחנו בתוך ארגון אפשר להעביר אותו בוואטסאפ, להעלות ל- LMS, ליוטיוב וכמובן גם להעלות אותו לשרת אחסון כמו castbox / podbean / soundcloud.
    כאשר הוא עולה לשם רצוי לחבר אותו גם ל- iTunes ולספוטיפיי. מה שקורה הוא שלכל פודקאסט יש כתובת rss – כתובת שמתעדכנת בכל פרק חדש. מה שצריך לעשות זה לבצע הרשמה של כתובת ה-rss ב- iTunes וספוטיפיי כדי שהפלטפורמות ידעו למשוך משם את הנתונים. 

לגבי שרתי האחסון –  בגדול יש הבדלים יחסית מינוריים בין השרתים השונים. Castbox הוא היחידי שאני יודע שהוא חינמי, מצד שני הצגת הנתונים הסטטיסטיים שלו ברמה די נמוכה. שרתים אחרים גובים בדר״כ 9 דולר בחודש ומאפשרים פונקציונאליות נוספת כמו העלאה ליוטיוב בקליק, התאמה אישית של הנגן וכו׳. בעיניי castbox נותנים אחלה עבודה.

ציוד פודקאסט

בוא נדבר על טיפים להצלחה.

לדעתי אין פה חוקים, כשיש תוכן טוב אז זה בכלל לא משנה. בד״כ ממליצים על פרקים של 15-25 דקות שזה אחלה לגמרי, אבל אני מכיר המון פודקאסטים מאוד מוצלחים שכל פרק הוא בין שעה לשעה וחצי.

לגבי תדירות הפרקים אני ממליץ על אחת לשבוע / שבועיים. למרות שגם אם נעלה פרק אחת לחודש לא יקרה כלום. בעיניי, כשיש תוכן טוב הדברים האלו כבר לא משנים. אני כן חושב שכדאי לשמוע על תדירות קבועה, אם החלטנו על אחת לחודש אז לדבוק בזה.

בסוף מדובר כאן במוצר שהוא פרי ידינו, אז הכנה היא כמובן קריטית.

אבל פה אני חייב לעשות הפרדה. הכנה ברמה הטכנית היא חיונית לפודקאסט מוצלח – להתכונן מה שיותר, לבדוק, לנסות ולתרגל.
ברמת התוכן, העצה שלי מתחלקת- בפודקאסט מתוסרט כמובן שנדרשת מאיתנו הכנה מעמיקה מעצם כתיבת התסריט. בראיון אני ממליץ לעשות הכנה בסיסית, כי בלי גמישות ואותנטיות השיח ייהפך לרובוטי. הכנה מוגזמת שתביא מראיין לקרוא כמו תוכי? מבחינתי, איבדתי עניין.

בקיצור – תתכוננו, תהיו מוכנים עם כיווני זרימת השיחה אבל אל תפגעו במקוריות וברגע עצמו.

אמנם זה מעט קלישאתי, אבל להיות אתם – דיבור, התנהגות, חיוך, טון הדיבור וכו׳. הקהל אוהב אותנטיות, את הממלכתיות אפשר למצוא מספיק בפלטפורמות אחרות.

חשוב לי להדגיש, בראיונות – פשוט להקשיב, להתעניין ולהסתקרן. בהקשבה מלאה אנחנו נהיים מראיינים טובים יותר ויודעים אילו שאלות לשאול.

לא לשכוח! בסוף צריך להיות ממוקדים, תמציתיים ולזכור שיש קהל שמאזין לכם.

פשוט – אם נהניתי ממנו או לא, אם הייתה דינמיקה טובה, אם היה מעניין, אם המשכתי לחשוב עליו גם אחרי ההקלטה אז אני יודע שהיה פרק טוב.

אם יש קצת זמן וחוש טכני – להשתמש בפוסט הזה, לקרוא מדריכים נוספים באינטרנט (יש בשפע), ופשוט להתחיל. בעיניי, היתרון הגדול של פודקאסט הוא שכל אחד יכול.

אם לא מרגישים בטוחים, יש מגוון אנשי מקצוע שמסייעים לייצר פודקאסט, החל מיעוץ בסיסי ועד להפקה מלאה של הפודקאסט.

ואני (שירי) אוסיף, שאם אתם מתלבטים איך להשתמש בפודקאסט כשיטת למידה בארגון, כדאי לכם להקשיב לפרק הזה בפודקאסט "פיצוחים":
iTunes: https://apple.co/2FEonk5
Castbox: http://bit.ly/2V2oNYK
Spotify: https://spoti.fi/2UDetqN
Youtube: https://youtu.be/Divilnolr0s

בהצלחה! 

ארן, תודה על פוסט מפורט ומקצועי! לי היה מרתק, מה אתכם? איך הפוסט עזר לכם?

אתם עוד פה?

יאללה לכו תשמיעו את קולכם!

שתפו את הפוסט:

השמיים שלכם זקוקים לזיקוקים?

הצטרפו לבלוג וקבלו מידע עדכני,
טיפים מקוריים וכלים פרקטיים שישדרגו את תהליכי הלמידה שלכם בכל מסגרת משאבים.

אשלח לך עדכון על פוסטים חדשים פעמיים בחודש לכל היותר.
לעולם לא אעביר את המייל שלך לאחרים.
אפשר לצאת מהרשימה בכל זמן בלחיצת כפתור.

מי אני?

היי, שמי שירי דייטש.
למעלה מ-20 שנה אני עוזרת לאנשי וצוותי למידה בארגונים לבנות תהליכי למידה אפקטיביים ולהעצים את האימפקט של יחידת הלמידה בארגון. אני עושה זאת באמצעות תוכניות ייחודיות של יעוץ, ליווי והכשרה בגישה פרקטית, מותאמת-אישית ויסודית, שמביאות לעצמאות ולהצלחה לאורך זמן.

ההתמחות שלי היא שילוב עולם הלמידה הארגונית עם עולמות השיווק כדי להעלות את המודעות והמעורבות של עובדים בלמידה ולהטמיע תרבות למידה בארגון.

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד

גאנט לשיווק הלמידה
[חינם]

» לדעת בכל זמן אילו פעילויות למידה לשווק, באילו ערוצים ומתי, ולהיערך קדימה עם תחושת ודאות וביטחון.

» לרתום יותר עובדים ללמידה ולהשיג את המטרות שלכם בצורה מאוזנת לאורך השנה, מבלי להציף את העובדים בתיקשורים.

גאנט לשיווק הלמידה
[חינם]

» לדעת בכל זמן אילו פעילויות למידה לשווק, באילו ערוצים ומתי, ולהיערך קדימה עם תחושת ודאות וביטחון.

» לרתום יותר עובדים ללמידה ולהשיג את המטרות שלכם בצורה מאוזנת לאורך השנה, מבלי להציף את העובדים בתיקשורים.

דילוג לתוכן